Filipine…

balut1

Un balut este un ou fertilizat de gâscă cu un embrion aproape dezvoltat în interior, care este fiert şi consumat în coajă. Este considerat o delicatesă în Asia, în special în Filipine (mâncare naţională), China şi Vietnam. Este considerat a fi un afrodiziac şi este considerată o mâncare cu un conţinut ridicat de proteine, fiind vândut la colţ de stradă noaptea..

Balut este de obicei consumat cu puţină sare, cu toate că unii consumatori de balut preferă să asezoneze cu chili sau oţet. Ouăle sunt apreciate pentru gustul şi textura lor: lichidul care înconjoară embrionul este sorbit din ou înainte de a fi înlăturată coaja, iar gălbenuşul şi aproape-puiul de gâscă sunt consumate ca atare. În Filipine, Balut a intrat recent în rândul mâncărurilor alese, fiind servit în restaurante sub diverse forme.

Balutul nu este originar din Filipine. O mâncare asemănătoare este cunoscută în China ca maodan („ou păros”), şi se spune că ideea consumului de ouă fertilizate a fost adusă de comercianţii chinezi în Filipine. Ouăle fertilizate sunt ţinute la cald în soare şi depozitate în coşuri pentru a reţine căldura. După nouă zile, ouăle sunt ţinute la lumină pentru a vedea zigotul din interior. După încă aproximativ opt zile, balutul este gata de preparare, vânzare şi consum. Vânzătorii vând balut din găleţi cu nisip, folosite pentru a reţine căldura. Procesul de gătire este identic cu fierberea în Europa de Vest.

Ouăle de gâscă care nu sunt încă dezvoltate dupa nouă până la doisprezece zile sunt vândute ca penoy, care arată, miros şi au un gust similar cu cel al ouălor fierte. În bucătăria filipineză, acestea sunt uneori bătute şi prăjite, asemănător cu omleta şi sunt servite cu oţet.

Vârsta oului înainte de a fi gătit este determinată de preferinţele locale. În Filipine, balutul perfect are 17 zile. Puiul din interior nu este suficient de dezvoltat pentru a-şi arăta ciocul, penele sau ghiarele iar oasele sunt subdezvoltate. Vietnamezii în schimb preferă balutul între 19 şi 21 de zile, când puiul este suficient de adult pentru a fi recunoscut ca un pui de gâscă, având oase care vor fi ferme, dar moi după gătire.

Aproape sursă: Wikipedia

Cum se consumă:

sau

 

 

Etichete:

3 răspunsuri to “Filipine…”

  1. Anthony Bourdain on Manila Street Food | Latest Recipes Says:

    […] not at all bad, but they couldn’t convince me to try it. Then there’s the infamous balut ( which have been featured in the fear factor). I like balut but only the yolk and the liquid part, […]

  2. dana Says:

    nenorocitilor arsi sa fiti k faceti asa ceva la animale

  3. Filipine… « About food & Bizarre Says:

    […] Remember, aici! […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: