România…

Mititei sau mici (defectiv de singular) este un fel de mâncare românească, un fel de chiftele la grătar, de obicei în formă cilindrică, a căror compoziţie constă din carne de vită (uneori amestecată cu carne de oaie sau de porc), la care se adaugă usturoi, piper negru şi uneori ardei iute. De obicei, sunt mâncaţi cu muştar. Se pare că predomină „ de obicei”!

mititei

Legenda spune că mititeii au fost inventaţi într-o seară la hanul La Iordachi din Bucureşti, binecunoscut pentru cârnaţii săi, când bucătăria a rămas fără învelişuri. Adică, maţe. Restul e istorie!

Ingrediente:
1 kg cărniţă de vacă de la gât, 8 grame de piper proaspăt, pisat mărunt, 12 grame de cimbru uscat, pisat mărunt, 4 grame de ienibahar, pisat mărunt, 2 grame de coriandru, pisat mărunt, 2 grame de chimion turcesc, pisat mărunt, 1 gram de anis stelat, pisat mărunt, 8 grame de bicarbonat de sodiu, 1 linguriţă de zeamă de lămâie, 1 lingură de untdelemn, 1 căpăţână de usturoi.

mititei12

Mod de preparare : Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase, la fiecare kilogram de carne. Se frământă carnea într-un vas pe măsură, timp de un ceas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase şi toate celelalte condimente, afară de usturoi, se adaugă treptat. Amestecul se acoperă şi se lasă la rece o zi şi o noapte, după care se scoate, se lasă câteva ceasuri şi se mai frământă o dată preţ de o jumătate de ceas cu restul de zeamă de oase.
Se face un mujdei de usturoi cu apă călduţă dintr-o căpăţână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la macerat o jumătate de ceas. Se strecoară sucul şi se mai frământă amestecul 15 minute. Produsul obţinuut este lăsat la rece până a doua zi. Cu trei ore înainte de a fi pregătiţi, mititeii sunt scoşi de la rece, pentru a se încălzi şi înmuia. După trecerea acestei perioade, se formează mititeii „ca de un deget mare lungime şi ca de două degete grosime”, se ung cu untdelemn pe toate părţile şi se lasă să stea la zvântat o oră. Între timp, puteţi pregăti grătarul.
Se fac pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei. Grătaragii nostri folosesc un mic secret: întorc fiecare mititel (mic) doar de trei ori până este prăjit.
Tradiţional, se servesc cu muştar. Poftă bună!

P.S.: Dacă vi se pare complicat, mergeţi în orice colţ şi îi găsiţi!

P.P.S.: Nu chiar în orice colţ: aveţi grijă cu referinţele!

Ultim sfat: Nu folosiţi în exces mititei cu muştar, bere şi manele. Fac deja alţii asta…

Surse: Wikipedia, Youtube, Gustos.ro and friends

Etichete:

5 răspunsuri to “România…”

 1. roth Says:

  habar nu aveam cum se fac micii!
  atat reteta, in ce priveste condimentele nu am auzit de toate, cat si metoda mi se par complicate. Nu prea cred ca fac multi astfel…

 2. roth Says:

  Acum m-am uitat si la filmulet!
  M-am pisat pe mine de ras!
  Muzica e geniala!!

 3. geotax Says:

  E o abordare mai academica.

 4. geotax Says:

  Cu o astfel de prezentare ne putem înscrie la orice concurs de gastronomie. Ce zici?

 5. geotax Says:

  Fusion cuisine a la Cocosatu! Sau, Obor, Berceni, Voluntari, Băicoi etc…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: