Germania…

Brätwurst este un cârnat compus din carne de porc, vită sau viţel. Este un cuvânt de provenienţă germană care reuneşte: „brät” (carne mărunţită fin) şi „-wurst” (cârnat). Etimologic vorbind, prefixul poate fi asociat uşor cuverbul „braten” ce defineşte acţiunea de a frige, de a prăji. În realitate, modul de pregătire al acestui produs nu are nimic de a face cu etimologia, poate un pic la final.  Şi, credeţi-mă pe cuvânt, am gustat în München şi nu ştiam cum să înfulec mai repede.

bratwurst11

Originar, produsul provine din regiunea Thuringia, situată în centrul Germaniei de azi, sub numele de Thüringer Rostbratwurst, cea mai veche atestare a acestei reţete fiind datată în jurul anului 1432, conform ultimelor descoperiri făcute Hubert Erzmann, un istoric amator, reprezentând astfel una dintre primele reţete de mâncare din istorie atestate documentar. Cel mai emblematic produs este „Nürnberger Bratwürste”, înregistrat şi protejat în cadrul UE ca un produs distinct.În prezent şi Elveţia are protejat un produs asemănător creat în St. Gallenşi care poate avea un singur neajuns: îi lipseşte berea germană ! Metoda de servire este locală. Bla-bla-bla! Adică, cu muştar şi multă bere.

În München, brätwurst-ul este servit în zona pietonală centrală cu varză murată taiată mărunt, ketchup sau muştar, dar fără bere. Am fost acolo. Din păcate, ziua. Oricum, aproape toată lumea preferă sucul de mere. La jumătate de litru. Reciclarea plasticului e simplă: iei sucul şi dai 1 euro garanţie. Returnezi plasticul şi primeşti moneda înapoi. Poate ne aude cineva! Alo?

Guten Appetit!


Many thanks: Wikipedia, Youtube  and friends

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: