Italia…

steag-italia

Italia, oficial Republica Italiană, este un stat suveran european amplasat în Peninsula Italică şi în câteva insule din Marea Mediterană. La categoria insule merită să amintim: Sicilia (care primeşte pe hartă un şut în dos de la o cizmă) şi Sardinia. Acest stat enclavizează alte două state suverane: Vatican ( „casa” catolicismului modial) şi San Marino (celebrul circuit de automobilism). Membru fondator al U.E. şi unul dintre membrii G8, N.A.T.O. şi Consiliul Europei. Repere pentru necunoscători: Imperiul Roman, Colosseum, Veneţia, Renaşterea, Opera, Cosa Nostra, Omerta, Berlusconi, Fotbal, Catenaccio, Români, Mailat etc. În fine, marele merit al bucătăriei italiene este că „hrăneşte” , în toate sensurile, o mare parte din populaţia mondială, prin: Pizza, Spaghetti, Linguini, Cannelloni, Lasagna, Tortellini…Bruschetta.

bruschetta3

Bruschetta este un fel de mâncare ale cărei origini datează din secolul al -XV- lea.  Se prepară rapid şi are un grad de dificultate foarte redus. Ingrediente şi mod de preparare: pâine veche, prăjită, frecată cu usturoi şi unsă cu ulei extravirgin de măsline, peste care se presară sare şi piper. Reţeta frustă, tradiţională, suportă nemijlocit deasupra roşii tăiate în cubuleţe mici şi diverse varietăţi de brânzeturi rase sau tăiate. Sunt eligibile: parmezanul, mozzarella etc. Se poate garnisi totul cu frunze proaspete de busuioc. Sau alte verdeţuri asemenea. După gust. Poftă bună!

Surse: Wikipedia, Youtube, Blogul Bucatarului and friends.

Etichete:

4 răspunsuri to “Italia…”

 1. eugenvilcu Says:

  O „ciudatenie” a Italiei este ca, pe langa faptul ca enclavizeaza Vaticanul si Republica San Marino, are la randul ei o enclava: oraselul Campione d’Italia este teritoriu italian administrat de provincia Como situat in interiorul granitelor elvetiene.

 2. geotax Says:

  Interesant, nu ştiam. Am fost în Elveţia. Am vizitat aproape totul. E de o diversitate dezarmantă. De la franceză(Geneve) am trecut la engleză (Berna), germană(Zurich) şi italiana(Lugano). Superb, e cuvântul…

 3. eugenvilcu Says:

  Un fel de mancare (piatto) foarte popular este „risotto”, pe baza de orez, Italia fiind unul dintre marii producatori europeni de orez. Desi mai putin cunoscut „in afara”, te asigur ca un risotto cu piept de pui, dovlecei si parmezan este o minune!
  O alta chestie ar fi faptul ca italienii mai sunt numiti si „broscari”…de fapt mincarea respectiva este tipica zonei de nord, mai ales Piemontelui, cei din centru si din sud avand de obicei aceeasi reactie ca si noi in privinta acestei „delicatese”: bleah!

 4. geotax Says:

  multumesc pentru comentariu. am sa revin cu un material pe aceasta tema. am fost un pic ocupat cu un alt subiect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: